maanantai 1. kesäkuuta 2015

It's harvest time

 
Linnunpelätin on väline, jolla on tarkoitus pitää linnut loitolla kasvimailta ja pelloilta. Linnunpelätin voi olla millainen hyvänsä; esimerkiksi narun päähän sidotut cd-levyt käyvät, mikäli ne onnistuvat pitämään linnut poissa siementen kimpusta. Linnunpelätin voi kuitenkin olla - ja se usein onkin - paikallaan seisova, ihmistä muistuttava nukke, joka on puettu vanhoihin vaatteisiin ja täytetty oljilla.
Linnunpelätti on suosittu ja käyttökelpoinen paitsi maanviljelyksessä myös populaarikulttuurissa. Erityisesti kauhukuvasto on ottanut linnunpelättimen omakseen. Pelätit muistuttavat erehdyttävästi kepin nokkaan työnnettyä ruumista. Niiden on tarkoitus näyttää ihmiseltä, mutta sitä ne eivät todellakaan tee. Niiden veriin ja ytimiin menevästä kammottavuudesta voi halutessaan syyttää esimerkiksi oudoksi laaksoksi kutsuttua hypoteesia.

Linnunpelättejä löytyy kaikkialta; musiikista, kirjoista, elokuvista, peleistä ja sarjakuvista. Oman kiinnostukseni herätti menneenä viikonloppuna Touch of Evil –lautapelin pelätti, jonka kuva jaksoi kiehtoa loputtomasti. (Minulle väitettiin, ettei pelättiä voi valita omaksi pelihahmoksi, koska se on vihollinen. Pitää valita joku ihminen ja pelata sitä. C’mon!)
Sen innoittamana esittelen teille nyt kuitenkin muutaman tunnetuimman linnunpelättimen.

Kuebiko

Kuebiko on japanilaisen mytologian linnunpelätti, joka esiintyy ensimmäisen kerran vuonna 712 kirjassa nimeltä Kojiki. Kuebiko ei osaa kävellä, mutta tietää ympäröivästä todellisuudesta kaiken: "Because he stands all day outdoors, he knows everything".

Kuebikoa pidetään Japanissa yhä joko maanviljelyksen tai sivistyksen ja viisauden jumalana ja hahmo löytyy mm. videopelistä The Legend of Delda: Ocarina of Time.

Feathertop

Feathertop on linnunpelätti, jonka noita herättää henkiin Nathaniel Hawthronen novellissa vuodelta 1852. Feathertop on noiduttu muistuttamaan tavallista ihmistä, ainoana erona piippu, jota pelättimen on poltettava pysyäkseen elossa.
Pelätin kohdatessa nuoren tytön, Pollyn, syttyy rakkaus, jota kestää tasan niin pitkään, että nuoripari näkee itsensä peilistä. Peilikuva paljastaa Feathertopin todellisen luonteen, tyttö pyörtyy ja pelätti pakenee luojansa luo.
Kun  Feathertopille selviää, mikä hän sisimmiltään on, hän heittää mielenosoituksellisesti piippunsa menemään ja hajoaa olkikasaksi.
"There are thousands upon thousands of coxcombs and charlatans in the world, made up of just such a jumble of wornout, forgotten, and good-for-nothing trash as he was! Yet they live in fair repute, and never see themselves for what they are" toteaa noita.


Ihmemaa Ozin pelätti

Ozin ihmemaan aivoton olkiukko on tehtävässään epäonnistunut hahmo, joka tapaa Dorothy tämän ollessa matkalla Smaragdikaupunkiin. Pelätti liittyy Dorothyn seuraan toiveenaan saada Ozin mahtavalta velholta aivot. (Näin itse asiassa tapahtuukin lopulta, joskin aivot on tehty jyvistä ja niiden vaikutus on puhdasta plaseboa. Todellisuudessa pelätti oli koko tarinan älykkäin alusta lähtien.)
Ozin pelätti on nähty vertauskuvana 1900-luvun taitteen amerikkalaiselle maanviljelijälle, johon on tarpeettomasti liitetty mielikuva yksinkertaisuudesta, mutta joka todellisuudessa edustaa -niinpä niin- vakaata maalaisjärkeä.


Tohtori Jonathan Crane

Jonathan Crane sai lempinimen linnunpelätti jo pienenä. Hän oli hintelä ja veltto ja joutui siksi muiden kiusaamaksi. Häntä nimiteltiin ja viskottiin kivillä. Vähitellen pilkka ja fyysiseksi yltynyt kiusaaminen kiertyi Cranen sisällä pakkomielteiseksi tarpeeksi kostaa koettu vääryys.

Teini-ikäisen Cranen ensirakkaus niin ikään osoittautui pettymykseksi. Sherry-niminen tyttö kun johdatti Crane-polon pimeään huoneeseen, jossa hätä vaani jälleen uusi kiusaaja, joka yllätti Cranen kurpitsanaamio päässään ja heitteli tätä kurpitsoilla samalla, kun ajoi Cranen tiehensä.

Seuraavana vuonna Crane loi itselleen toisen minän, Linnunpelättimen, ja tappoi ensimmäisen kerran. Hän oli tuolloin 18-vuotias ja huomasi nauttivansa niin ihmisten pelottelusta kuin tappamisestakin.

Crane päätyi lopulta yliopistoon opiskelemaan psykologiaa ja kemiaa. Hän erikoistui pelkoihin ja hallusinogeeneihin ja saikin opettajan paikan yliopistolta. Liian intensiivinen havainnointitapa kuitenkin toi Cranelle potkut. Tämän jälkeen Crane keskittyi pelkästään uraansa Linnunpelättimenä.

Julkisuuteen Cranen linnunpelätinhahmo tuli vuonna 1941 World’s Finest Comics –lehdessä. Hänet tunnetaan ensisijaisesti Batmanin vihollisena.

 ***

Näiden lisäksi kammottavat pelätit ovat esiintyneet mm. World of Warcraftissa, Doctor Whossa, Supernaturalissa sekä Tales from the Crypt -sarjassa. Sekä tietysti lukuisissa muissa yhteyksissä kautta ihmiskunnan historian. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti