maanantai 4. maaliskuuta 2013

Merihirviöistä


 Bloop ja Julia – Mysteerit aaltojen alla

            Vuosisatojen ajan merimiehet ovat kertoneet tarinoita merissä elävistä hirviöistä, joista ehkä tunnetuin on Kraken, jättiläismustekala, jonka lonkerot yltävät laivojen korkeimman maston tasalle ja joka pystyy upottamaan suurimmatkin alukset. Leviathan-nimisen merihirviön pyrstön liike puolestaan saa tarun mukaan aikaan tsunamit.

            Voisiko näissä tarinoissa olla mitään perää?

Havainnot

            Sound Surveillance System (SOSUS) on sarja veden alle asennettuja kuunteluasemia, joita Yhdysvaltain merivoimat käytti 1960-luvulla neuvostoliittolaisten sukellusveneiden tarkkailuun.  Nämä kuunteluasemat ovat edelleen toiminnassa ja ne muodostavat ketjun, joka kulkee Pohjois-Atlantin poikki. Asemia on myös muualla Atlantilla sekä Tyynellämerellä. Nykyisin laitteistoa käytetään pääosin vedenalaisen seismisen toiminnan tutkimiseen, jään liikkeiden tarkkailuun sekä  vedenalla elävien nisäkkäiden muuttoliikkeiden ja populaation koon seuraamiseen.
            SOSUS –laitteistoa hyödyntää erityisesti National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), joka on valtamerten ja ilmaston tutkimukseen erikoistunut yhdysvaltalainen järjestö. Elokuussa 1991 sen alaisuudessa toimiva Pacific Marine Environmental Laboratory (PMEL) alkoi tallentaa SOSUS-järjestelmän kautta saatavaa äänimateriaalia. Silloin nauhalle tallentui ääni, jonka alkuperä oli pitkään arvoitus.
            Ääni sai nimen Upsweep. Se muodostui kapeataajuuksisista äänisarjoista, joiden kesto oli useita sekunteja. Ääni oli riittävän voimakas, jotta se pystytiin tallentamaan kaikkialla Tyynellämerellä. Ääni kuului vuosien ajan kausittain, yleensä huiput osuivat keväälle ja syksylle. Vuoden 1991 jälkeen Upsweep on heikentynyt, mutta NOAA:n laitteet havaitsevat sen edelleen. Äänen lähteenä pidettiin ensin sillivalasta, mutta kun ääni tallentui vastaanottimiin yhtä aikaa Tyynenmeren vastakkaisilla laidoilla tutkijat totesivat, ettei kyseessä ole sillivalas. Sillivalas on liian pieni tuottaakseen niin voimakkaan äänen.
            Vuonna 1997 NOAA:n laitteisto tallensi uuden vedenalaisen äänen, joka herättää edelleen keskustelua ja spekulaatioita. Ääntä alettiin kutsua Bloopiksi. Bloop oli erittäin voimakas ja sen taajuus oli hyvin matala. NOAA:n mukaan ääni havaittiin lukuisilla sensoreilla ja se kuului lähes 5000 kilometrin säteellä.
            Maaliskuun viidentenä vuonna 1997 nauhoitettiin jälleen uusi ääni, joka sai nimekseen Train. Saman vuoden toukokuussa NOAA tallensi äänen, jota alettiin kutsua nimellä Slow Down. Heinäkuussa nauhalle tallentui Whistle ja maaliskuussa 1999 Julia.


Mistä äänet tulevat

            NOAA:ssa työskentelevä tiedemies Christopher Fox on tutkinut näiden tuntemattomien äänten alkuperää. Hän on myös äänille annettujen nimien takana. Foxin mukaan moni merestä nauhoitettava ääni voidaan selittää sääilmiöillä tai meressä tapahtuvalla veden liikkeellä. Fox epäileekin, että osa tunnistamattomista äänistä selittyy näiden ilmiöiden avulla. Vesi, joka sopivissa olosuhteissa syöksyy kallioiden tai vastaavien muodostelmien välistä, voi muodostaa äänen, jonka sensorit havaitsevat. Fox pitää ainakin Trainiksi kutsuttua ääntä tämän kaltaisen ilmiön aiheuttamana.
         Äänien alkuperää on pyritty selittämään paitsi veden, myös maan ja jään liikkeillä. Nykyisin pidetään jo varmana, että Upsweepiksi kutsutun äänen aiheutti merenalainen vulkaaninen toiminta.
            Yhden teorian mukaan tunnistamattomien äänien taustalla olisi Etelämantereella tapahtuva jäiden liike. Jäämassat murtuvat, hankautuvat toisiaan vasten ja romahtavat veteen aiheuttaen voimakkaan äänen. Myös Fox on osin tämän teorian kannalla. Esimerksi Slow Downiksi kutsutun äänen spektrogrammi muistuttaa huomattavasti spektrogrammia, joka syntyy kun suuret massat hankautuvat toisiaan vasten. Fox pitääkin mahdollisena, että Slow Dowinin aiheutti juuri tällainen jäämassojen välinen hankaus. Toistaiseksi kyseessä on kuitenkin pelkkä teoria.
            Fox on selvittänyt myös mahdollisuutta, että äänten takana olisi jokin ihmisen aikaansaannos. Hän kääntyi Yhdysvaltain merivoimien puoleen ja kysyi asiantuntijoilta voisiko mikään armeijan käyttämä laite, vaikkapa torpedo saada aikaan esimerkiksi Bloopia muistuttavan äänen. Vastaus oli kieltävä, ihminen ei ole näiden äänten taustalla.
            Fox on monien muiden tiedemiesten tavoin pohtinut myös mahdollisuutta, että äänten takana olisi elävä olento. Äänistä Bloop muistuttaa Foxin mukaan paljon meressä elävien petojen tuottamia ääniä. Ratkaiseva ero on kuitenkin se, että vuonna 1997 kun Bloop havaittiin, se kuului lähes 5000 kilometrin säteellä. Mikään tunnettu eläin ei tuota niin kovaa ääntä.
            Fox kuitenkin korostaa, että esimerksi seitivalaan ääntelystä tiedetään toistaiseksi hyvin vähän. Joidenkin tunnistamattomien äänten aiheuttajina saattavat olla jopa tunnetut valaslajit, sillä valaiden ääntelyn tutkimus painottuu pääosin kuultaviin taajuuksiin. Bloopin kaltaiset äänet taas ovat paljon matalampia ja niitä on tutkittu huomattavasti vähemmän.
            Kesäkuussa 2002 CNN julkaisi uutisen Bloopista. Sen mukaan tiedemiehet eivät  täysin sulje pois mahdollisuutta, etteikö Bloopiksi nimetyn äänen takana olisi jonkin suuri eläin. Uutisen mukaan suurinkin valas on kuitenkin liian pieni tuottaakseen Bloopin kaltaisen voimakkaan ja matalan äänen. Yhtenä mahdollisena äänen aiheuttajana tutkijat pitävät jättiläismustekalaa.
            Bostonin yliopiston meribiologi Phil Lobel epäilee vahvasti teoriaa jättiläismustekalasta. Lobelin mukaan mustekalalta puuttuu elin, jolla se tuottaisi Bloopin kaltaisen äänen. Hänkin kuitenkin myöntää, että ääni on todennäköisesti peräisin biologisesta lähteestä.
            Jättiläismustekalojen ruumiita on satunnaisesti huuhtoutunut rannoille ympäri maailmaa ja niiden imukuppien jättämiä jälkiä on löydetty valaiden kyljistä. Elävänä jättiläismustekalaa ei ole kuitenkaan koskaan varmasti nähty eikä näin ollen tiedetä miten suureksi tällainen mustekala voi kasvaa eikä myöskään voida varmuudella sanoa pystyisikö se tuottamaan äänen, joka selittäisi Bloopin alkuperän.


Tulevaisuus

            Merenalaisten äänten tutkimus jatkuu edelleen. Se on kuitenkin hidasta, sillä tutkimuskenttä on pieni ja vaatii erityisosaamista. Tutkimusperinne on myös hajanainen, sillä seismologit, geologit, meritutkijat ja armeijan analyytikot keskittyvät kaikki omaan erityisalaansa eikä yhteistyötä juuri ole.
            NOAA:n merentutkimusohjelman johtaja Craig McLean onkin todennut, että mikäli tiedeyhteisölle esiteltäisiin näitä tunnistamattomia, merenalaisia ääniä vastaava, avaruudesta nauhoitettu ääni, synnyttäisi se yhteisössä aivan toisenlaista tarmoa selvittää äänen alkuperä. Meren suhteen asia on toisin. McLeanin mukaan ihmiskunta on tottunut katsomaan merta kunnioittaen ja hyväksyen, ettemme koskaan tiedä mitä pinnan alla todella liikkuu.
            Kaikki eivät kuitenkaan ole tyytyneet seuraamaan tapahtumia sivusta. Lovecraftin ihailijat pitävät ääniä merkkinä Cthulhuksi kutsutun hirviön olemassaolosta. 
            Cthulhun haudan kerrotaan sijaitsevan vain 800 kilometrin päässä paikasta, josta Bloopin aiheuttajan arvioidaan sijainneen.
         
        

***


Lähteet:

Wolman, David 2002: Calls from the deep, New Scientist.

CNN.com/Sci-Tech: Tuning on to a deep sea monster.

Vents Program – Exploring deep ocean ecosystems

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti